CD v produkci TOF

08.06.2014 09:57

Czech Ensemble Baroque a sólista Vídeňské opery Adam Plachetka  vydali v roce 2012, v produkci 6. ročníku Třebíčského operního festivalu, svůj debut s Händelovými áriemi!

 
CD v prodeji v Lékarně U Černíků, Smila Osovského 2, Třebíč.
 
CD si můžete objednat na dobírku  zde  za 329,- Kč (Poštovné a balné: 30 Kč,-)
 
6. ročník Třebíčského operníhpo festivalu (2012) přinesl dlouho očekávanou kulturní událost České operní scény! Spolu s Magdalenou Koženou nejúspěšnější Český pěvec současnosti, sólista Vídeňské státní opery a host Covent Garden, Adam Plachetka natočil své první profilové CD pro firmu Supraphon s názvem Händel oratorio arias v Třebíčské bazilice.
 
Georg Friedrich Händel – árie z anglických oratorií: Alexander´Feast HWV 75, Messiah HWV 56, Acis and Galatea HWV 49, Judas Maccabaeus HWV 63
 
 
Adam Plachetka – baryton
Czech Ensemble Baroque Orchestra & Choir
dirigent Roman Válek
 
V Händelově skladatelské kariéře představují oratoria výrazný vrchol a skladatele zachránila od opakované krize vlastního operního podnikání. Tato jeho tvorba nikdy nezmizela z evropského repertoáru, a i kdyby Händel nenapsal nic jiného, svým Mesiášem si získal nesmrtelnost. Program tohoto CD je sestaven z árií, které Händel ve svých oratoriích napsal pro bas nebo basbaryton – hlasový obor ztělesňují hrdinství, pevnou víru a odhodlání. Výrazný mužný zjev sólisty Vídeňské opery Adama Plachetky ve spojení s jeho odhodláním, s příjemně barevným hlasem a přirozenou muzikalitou jej předurčují k těmto händelovským rolím. Významným bodem strmě se vyvíjející pěvcovy umělecké dráhy byl záskok; v září 2011 Plachetka exceloval před vídeňským publikem v titulní roli Mozartovy opery Don Giovanni.
 
..."Na této nahrávce je sólistovi rovnocenným partnerem skvěle hrající Czech Ensemble Baroque pod vedením Romana Válka, který znovu dokládá, že Händel není výsadním dědictvím Anglie!"...
 
 
 
Obsah titulu
 
Alexandrova hostina
 
1. Overture
 
2. Revenge, Timotheus cries
 
Mesiáš
 
1. Thus Saith the Lord of Hosts 
 
2. But who may abide 
 
3. Behold, I tell you a mystery 
 
4. The trumpet shall sound 
 
Acis a Galatea 
 
1. Overture
 
2. I rage, I melt, I burn!
 
3. O ruddier than the cherry 
 
4. Whither, Fairest art thou running 
 
5. Cease to beauty 
 
Juda Makabejský
 
1. Overture 
 
2. O Father, whose Almighty power 
 
3. I feel the Deity within 
 
4. Arm, arm ye brave / We come, in bright array 
 
5. Be comforted 
 
6. The Lord worketh wonders 
 
7. Fallen is the foe 
 
8. Enough! To Heaven we leave 
 
9. With pious hearts 
 
10. Sing unto God 
 
11. Rejoice, O Judah 
 
12. Alleluia